Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Wat doet carnivoor eten met je microbioom?

Wat doet carnivoor eten met je microbioom?

In de vorige blog heb je kunnen lezen dat het ketogeen voedingspatroon al op korte termijn veranderingen teweeg brengt in het microbioom. Ook het carnivoor voedingsregime beïnvloedt alle levende micro-organismen in de darm en daarmee ook de spijsvertering en in feite de algehele gezondheid. Lees hieronder verder over specifieke effecten van carnivoor eten.

Het carnivoor voedingspatroon

Het carnivoor voedingspatroon bestaat voornamelijk uit dierlijke eiwitten en vetten, zoals vlees (rundvlees, varkensvlees, gevogelte), vis, eieren en soms zuivelproducten. Het bevat nauwelijks tot geen koolhydraten, aangezien groenten, fruit, granen en peulvruchten worden vermeden. Ook het gebruik van kruiden en koffie wordt vaak beperkt. Het is met name gericht op het elimineren van alle vezels en antinutriënten uit plantaardige producten, waardoor sommige mensen minder ontstekingsgerelateerde (darm)klachten en auto-immuunziekten ervaren.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft het effect van een overwegend carnivoor voedingspatroon (carnivoor-ketogeen dieet) onderzocht bij tien patiënten met een inflammatoire darmziekte (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) die niet goed reageerden op reguliere behandelingen (1). Deze patiënten volgden gedurende vijf maanden tot vijf jaar een dergelijk voedingspatroon en werden gevraagd naar hun klachten en ervaringen.

Het bleek dat alle patiënten een aanzienlijke vermindering van klachten rapporteerden en bovendien klinische remissie bereikten, oftewel een afwezigheid van ziekteactiviteit. Daarnaast nam de ontstekingswaarde calprotectine, een belangrijke marker voor darmontsteking, aanzienlijk af. De deelnemers gaven aan dat het voedingspatroon goed vol te houden was, als prettig werd ervaren en het leidde tot een duidelijke verbetering van hun kwaliteit van leven.

Positieve effecten in het lichaam

Wat bracht dit voedingspatroon teweeg en waarom werkte het zo goed in deze patiëntenpopulatie? Waarschijnlijk spelen meerdere factoren hierbij een rol.

De drastische vermindering van koolhydraatinname resulteert in minder beschikbare suikers voor ongunstige darmbacteriën die ontstekingen kunnen bevorderen. Tegelijkertijd leidt deze beperking echter ook tot minder voeding voor gunstige darmbacteriën. Dit lijkt een nadeel, omdat het ontbreken van koolhydraten en vezels vaak wordt geassocieerd met een verminderde diversiteit in het darmmicrobioom, wat als een belangrijk aspect van algehele gezondheid wordt gezien.

Daarnaast zorgt de afname van vezelrijke voeding voor een daling in de productie van korteketenvetzuren zoals acetaat, propionaat en butyraat. Deze vetzuren vormen normaal gesproken een essentiële energiebron voor darmwandcellen en dragen bij aan het behoud van een sterke darmbarrière. Het is interessant dat onderzoek suggereert dat, weliswaar na een ketogeen dieet, het lichaam in staat is via alternatieve routes metabolieten te vormen met een zelfde soort functie als butyraat en acetaat. Dit benadrukt de flexibiliteit van het microbioom, dat ook in de afwezigheid van koolhydraten in staat lijkt om darmwandcellen van energie te voorzien.

Een ander mogelijk mechanisme is de eliminatie van plantaardige voedingsmiddelen, waardoor het risico op ontstekingen door antinutriënten in deze producten afneemt. Bij mensen met ontstekingsprocessen in de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kan het (tijdelijk) volgen van een carnivoor voedingspatroon daarom gunstige effecten hebben.

Therapeutische benadering

De effecten van een carnivoor voedingspatroon op het microbioom kunnen van persoon tot persoon verschillen. De samenstelling van darmbacteriën verandert in ieder geval. Maar factoren zoals genetische aanleg, de oorspronkelijke samenstelling van het microbioom en de specifieke voedingskeuzes op carnivoor gebied bepalen hoe die veranderingen precies uitpakken.

Als je wilt weten of het (tijdelijk) aannemen van een carnivoor voedingsregime passend is bij jouw lichaam of gezondheidsklacht, raadpleeg dan een orthomoleculair deskundige.

Om te onthouden

  • Een carnivoor voedingspatroon bestaat uit dierlijke eiwitten en vetten en weinig tot geen koolhydraten en vezels
  • Een carnivoor voedingspatroon verandert de samenstelling van je microbioom
  • In een wetenschappelijk onderzoek verbeterde een carnivoor voedingspatroon de klachten, ontstekingswaarden en de kwaliteit van leven bij mensen met darmontstekingen

Referentie

  1. Norwitz NG, Soto-Mota A. Case report: Carnivore-ketogenic diet for the treatment of inflammatory bowel disease: a case series of 10 patients. Front Nutr. 2024;11:1467475.