Wat doet stress met de spijsvertering

Stress is van grote invloed op de werking van onze spijsvertering en heeft direct invloed op het beschikbaar worden van voeding voor je lichaam.

In deze clip leg ik uit wat stress met je lichaam doet en welke systemen hiermee te maken hebben. Onder de clip lees je de geschreven uitwerking met extra informatie.

Wat doet stress
Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat “stress” een reactie is op een gevaarlijke situatie.
In de oudheid was het eten of gegeten worden. Als je je in een levensbedreigende situatie bevond, stel dat er een roofdier opeens voor je stond, dan was de stressreactie van het lichaam super functioneel.

In een stressvolle situatie stuurt het lichaam meer bloed en energie naar je armen en je benen. Zo ben je beter in staat om het gevecht aan te gaan of te rennen voor je leven. In een levensbedreigende situatie is overleven het enige wat telt. Direct gevolg van deze verschuiving in energie- en bloedaanvoer is dat er minder energie beschikbaar is voor je organen. Kortstondig is dit geen enkel probleem. Als je wegrend voor een leeuw is het helemaal niet van belang of je lunch goed verteerd wordt.  

Samen met de energie verschuiving worden er een aantal andere systemen geactiveerd. Zo wordt het vocht uit je maagzuur en de darmsappen teruggetrokken. In een vluchtsituatie is dit functioneel. Je weet immers niet hoelang je moet vluchten en wanneer je weer kunt drinken. Het terugtrekken en vasthouden van het vocht dat je toch al bij je draagt kan het verschil maken tussen leven en dood.

Een sprong naar vandaag
De stresssystemen in ons lichaam werken nog hetzelfde als de tijd dat we in lendendoekjes op de prairie op jacht gingen. Op zoek naar eten met een reëel gevaar om zelf gegeten te worden.

In die tijd was de stressreactie functioneel en het gevolg van een vaak kortstondige gevaarlijke situatie. Wanneer het gevaar was geweken kwamen de stresssystemen weer tot rust.  

Tegenwoordig leven we continu onder en in de stress. We krijgen niet genoeg likes op de social media. Je spiegelbeeld is vaak niet je beste vriend en we zijn bang om dat ene leuke feestje te missen. De brieven van de belastingdienst stapelen zich op. De baas wil nu toch echt resultaten zien en misschien lig je ’s nachts wel naast de vijand in bed.

Er zijn honderden dingen die ons tegenwoordig (on)gemerkt stress bezorgen. Of het nou die blauwe envelop is of de leeuw. De reactie in je lichaam is hetzelfde. Wanneer jij in een stressvolle situatie gaat eten kan je lichaam weinig met de voeding. Het staat namelijk in de overlevingsstand wat betekend dat er maar weinig maagzuur en darmsappen zijn om je voeding te verteren. Dit kan leiden tot brandend maagzuur en heeft als direct gevolg dat de voeding slecht verteerd en beschikbaar wordt en niet opgenomen kan worden door je lichaam.

Onverteerde eiwitten
Stel je eens voor dat je op een mooie zomerdag in de ochtend een visje op het aanrecht laat liggen. Na een lekker dagje weg kom je die avond thuis en vind je het visje op het aanrecht. Zou je deze nog eten? Of stinkt de hele keuken naar de vis die de hele dag in de zon heeft gelegen?

Dit is precies wat er in je lichaam gebeurt wanneer je eiwitten niet goed verteerd. De onverteerde eiwitten zijn uren in je lichaam aanwezig bij 37 graden. Dit kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en winderigheid.  

In de clip leg ik uit wat de belangrijkste oorzaak is van stress voor ons lichaam in deze tijd en hoe jij er ervoor zorgt dat de stresssystemen in je lichaam weer tot rust komen.   

Sluit Menu