Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Wat is Colitis Ulcerosa?

Colitis Ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Als je ermee bekend bent, kan het zijn dat je al tijden rondloopt met klachten als diarree, vaak met bloed en slijm, buikpijn of een opgezette buik. Vaak gaan deze klachten gepaard met vermoeidheid, gewichtsverlies en ontstaan er tekorten aan specifieke vitaminen en mineralen. Wat is er precies gaande in de darm als je deze diagnose hebt gekregen? En wat kun je doen om deze klachten bij de bron aan te pakken? In deze blog lees je daar meer over.

Een ontsteking van het dikke darmslijmvlies

Colitis Ulcerosa kenmerkt zich door een chronische actieve ontsteking van het slijmvlies van (veelal) het laatste gedeelte van de dikke darm, de endeldarm. Het immuunsysteem is daar actief om de trigger die de ontsteking veroorzaakt zo goed mogelijk te bestrijden. Ontstekingsremmende medicatie kan symptomen verlichten, maar het is ook belangrijk om naar de onderliggende oorzaken te kijken. Wat veroorzaakt eigenlijk de ontsteking in de dikke darm? Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo kunnen spijsverteringsenzymen die te lang actief blijven in de darm, de darmwand gaan ‘verteren’. Waar hun normale functie het knippen van vetten en eiwitten uit de voeding is, levert dit schade aan de darmcellen op. Problemen met de lever of de gal die de spijsverteringsenzymen onvoldoende remmen, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Maar ook een Candida overgroei en de aanwezigheid van parasieten of schadelijke bacteriën in de dikke darm kunnen ontstekingsprocessen uitlokken. Antibioticagebruik is een bekende oorzakelijke factor hierin. Het draagt bij aan het ontstaan van een onbalans in het darmmicrobioom, ook wel het geheel van micro-organismen in de darm die onze barrière vormt tegen indringers van buitenaf.

Colitis Ulcerosa komt relatief vaker voor in landen waar bewerkte producten, suikers, granen en zuivel deel uit maken van het voedingspatroon. Ook voeding kan in dit proces dus een trigger zijn. Al deze factoren kunnen bijdragen aan een vorm van schade in de darm, waarop het lichaam als natuurlijke reactie een ontsteking optuigt.

Therapeutische aanpak

Voor het opstellen van een effectief behandelplan, is het zinvol om al deze uitlokkende factoren in kaart te brengen. Dit kan met behulp van een ontlastingsonderzoek, een bloedonderzoek en een scherpe analyse van het voedingspatroon en leefstijlfactoren.

Een essentiële stap is het bestrijden van eventueel schadelijke bacteriën, parasieten of andere pathogenen in de darm met behulp van gerichte interventies. Door balans te creëren in het darmmicrobioom wordt de barrièrefunctie van de darm versterkt en neemt de noodzaak van een ontsteking af. De juiste voeding en leefstijlfactoren zoals voldoende slaap, weinig stress en voldoende fysieke activiteit zijn van cruciaal belang voor groei van de gunstige darmbacteriën en balans in het systeem.

Voeding maakt bij Colitis Ulcerosa altijd deel uit van de weg naar herstel. Sommige voedingsmiddelen bevorderen juist ontstekingen, zoals suikers en ongezonde vetten. Het blijkt ook effectief om specifieke voedingstriggers voor de darmen zoals gluten en granen, peulvruchten en dierlijke zuivelproducten te vermijden. Bij Colitis Ulcerosa is er bovendien vaak sprake van voedselintoleranties. Een bloedonderzoek kan uitwijzen op welke voedingsmiddelen meer dan gebruikelijk wordt gereageerd, zodat dit (tijdelijk) vermeden kan worden. Door te focussen op voldoende groenten en fruit, onbewerkte en pure producten en voeding rijk aan eiwitten en gezonde vetten (zoals bijvoorbeeld vis, gevogelte, wild, avocado en kokosolie) is je lichaam in staat ontstekingen beter te controleren en darmherstel te bevorderen.

Iedere Colitis Ulcerosa patiënt is echter anders en er kunnen verschillende uitlokkende factoren bestaan. Vraag daarom altijd advies bij een deskundig orthomoleculair therapeut voor een grondige analyse en het maken van een behandelplan op maat.

Om te onthouden

  • Vaak is de slijmvlieslaag van de endeldarm chronisch ontstoken
  • Als parasieten of schadelijke bacteriën niet worden geëlimineerd, blijven ze onstekingsprocessen uitlokken
  • Voedselintoleranties komen vaker voor bij Colitis Ulcerosa. Een bloedonderzoek geeft inzicht.
  • Balans in het darmmicrobioom, een gezonde leefstijl samen met de juiste voeding en eventueel aanvullende supplementen verkleinen de kans op een ontsteking in de darm