Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Wat is erythritol?

Erythritol is een zoete stof die van nature voorkomt in vruchten als meloenen, peren en druiven, paddenstoelen en gefermenteerde voeding zoals rode wijn en kaas. Je kunt erythritol ook als zoetstof kopen in de supermarkt. Het wordt bovendien aan allerlei producten toegevoegd. Maar wat doet erythritol eigenlijk met onze (darm)gezondheid? In deze blog lees je er meer over en kom je erachter waarom je beter voor erythritol kunt kiezen dan voor gewone tafelsuiker als je ergens een zoete smaak aan wilt geven.

Natuurlijke zoetstof

De zoetstof erythritol, die wordt verkregen via natuurlijke fermentatie van suikerbiet, suikerriet of mais, lijkt wat betreft textuur en smaak op gewone suiker. Erythritol is iets minder zoet met een zoetkracht van zo’n 70% ten opzichte van gewone suiker. Het grote voordeel van erythritol is dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, in tegenstelling tot suiker en andere zoetstoffen zoals xylitol, sorbitol en maltitol.

Erythritol bevat daarnaast veel minder calorieën dan gewone suiker en de andere zoetstoffen. We zijn wel in staat om erythritol op te nemen, maar niet om het af te breken. Ons lichaam kan het niet gebruiken als energiebron. Erythritol heeft dus geen effect op onze stofwisseling.

Invloed op ons spijsverteringsstelsel

Erythritol wordt op een unieke manier door ons lichaam verwerkt. Het merendeel wordt opgenomen in de dunne darm en vervolgens uitgescheiden via de urine, zonder de dikke darm te bereiken. Daardoor heeft erythritol geen nadelige effecten op het spijsverteringsstelsel en kan het ook niet dienen als voedingsbron voor schadelijke bacteriën of schimmels, in tegenstelling tot gewone suiker. Hierdoor ervaren mensen over het algemeen minder darmklachten zoals een opgeblazen gevoel en diarree bij het gebruik van erythritol in vergelijking met suiker en andere zoetstoffen. Dit maakt erythritol ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen.

Gebruik

Kies voor erythritol als zoetstof in plaats van tafelsuiker of andere zoetstoffen om gerechten te zoeten, zoals koffie, thee, yoghurt en bakproducten. Het is van nature vrij van gluten, lactose en fructose en past daardoor in veel voedingspatronen. Hoewel ons verlangen naar zoet en aangeleerde gewoonten een rol spelen, kan de overstap van suiker naar erythritol de stap naar het verminderen van suikerconsumptie vergemakkelijken, wat gunstig is voor onze darmen en ons lichaam.

Om te onthouden

  • Erythritol bevat vrijwel geen calorieën en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet
  • Erythritol geeft over het algemeen weinig darmklachten
  • Kies voor erythritol in plaats van tafelsuiker of andere zoetstoffen als je van zoet houdt, maar …
  • … het ontwennen van zoet, is overigens zo gek nog niet!