Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Wat kenmerkt de ziekte van Crohn?

Wat kenmerkt de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn wordt samen met Colitis Ulcerosa ook wel geschaard onder de chronische darmontstekingen. Er bestaan veel overeenkomsten tussen beide aandoeningen. Maar wat kenmerkt nu precies de ziekte van Crohn? En wat kun je doen om de klachten die erbij horen bij de bron aan te pakken? In deze blog lees je daar meer over.

Ontstekingen in het maagdarmkanaal

De ziekte van Crohn kenmerkt zich door de aanwezigheid van ontstekingen van de wand van het maagdarmkanaal. De ontstekingen kunnen op meerdere plaatsen los van elkaar voorkomen en zich voordoen ergens in het maagdarmkanaal van mond tot kont. In de darm kunnen vernauwingen ontstaan door littekenweefsel, fistels of abcessen die ontstaan bij ontstekingen. Dit kan gepaard gaan met diarree, vaak met bloed en slijm, buikpijn, een opgezette buik, gewichtsverlies, vermoeidheid en soms ook koorts. De ontstekingen in het maagdarmkanaal beïnvloeden bovendien de opname van voedingsstoffen. Vaak ontstaan er verteringsproblemen en vitaminen- of mineralentekorten.

Ontstekingsremmende medicijnen kunnen symptomen verlichten, maar het is ook belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is van de ontsteking. Er worden verschillende factoren geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn. Zo wordt bij veel patiënten met de ziekte van Crohn een ziekmakende bacterie, parasiet of Candida aangetoond. Voorafgaand antibioticagebruik is hierin een bekende oorzakelijke factor. De overgroei aan pathogenen zorgt voor een onbalans in het microbioom, oftewel het geheel van micro-organismen in het maagdarmkanaal die onze barrière vormt tegen indringers van buitenaf. Wanneer deze barrière niet meer voldoende functioneert, is de kans groter dat er indringers of ongewenste stoffen binnendringen die een ontsteking kunnen uitlokken.

De ziekte van Crohn komt relatief vaker voor in landen waar bewerkte producten, suikers, granen en zuivel deel uit maken van het voedingspatroon. Naast ongezonde voeding kunnen ook een gestreste leefstijl en andere belastende omgevingsfactoren als vervuiling en blootstelling aan pesticiden bijdragen aan een vorm van schade in de darm, waarop het lichaam als natuurlijke reactie een ontsteking optuigt.

Therapeutische aanpak

Voor het opstellen van een effectief behandelplan, is het zinvol om al deze uitlokkende factoren in kaart te brengen. Dit kan met behulp van een ontlastingsonderzoek, een bloedonderzoek en een scherpe analyse van het voedingspatroon en leefstijlfactoren.

Een essentiële stap is het bestrijden van eventueel ziekmakende bacteriën, parasieten of andere pathogenen in de darm met behulp van gerichte interventies. Door balans te creëren in het darmmicrobioom wordt de barrièrefunctie van de darm versterkt en neemt de noodzaak van een ontsteking af. De juiste voeding en leefstijlfactoren zoals voldoende slaap, weinig stress en voldoende fysieke activiteit zijn van cruciaal belang voor groei van de gunstige darmbacteriën en balans in het systeem.

Voeding maakt bij de ziekte van Crohn altijd deel uit van de weg naar herstel. Sommige voedingsmiddelen bevorderen juist ontstekingen, zoals suikers en ongezonde vetten. Het blijkt ook effectief om specifieke voedingstriggers voor de darmen zoals gluten en granen, peulvruchten en dierlijke zuivelproducten te vermijden. Vaak bestaan er daarnaast voedselintoleranties. Een bloedonderzoek kan uitwijzen op welke voedingsmiddelen meer dan gebruikelijk wordt gereageerd, zodat dit (tijdelijk) vermeden kan worden. Door te focussen op voldoende groenten en fruit, onbewerkte en pure producten en voeding rijk aan eiwitten en gezonde vetten (zoals bijvoorbeeld vis, gevogelte, wild, avocado en kokosolie) is je lichaam in staat ontstekingen beter te controleren en darmherstel te bevorderen.

Iedere patiënt met de ziekte van Crohn is echter anders en er kunnen verschillende uitlokkende factoren bestaan. Vraag daarom altijd advies bij een deskundig orthomoleculair therapeut voor een grondige analyse en het maken van een behandelplan op maat.

Om te onthouden

  • Bij de ziekte van Crohn kunnen er op meerdere plaatsen tegelijkertijd ontstekingen bestaan in het maagdarmkanaal
  • Het is effectief om de uitlokkende factoren in kaart te brengen en aan te pakken bij de bron. Bestrijd parasieten of schadelijke bacteriën altijd
  • Voedselintoleranties komen vaker voor bij de ziekte van Crohn. Een bloedonderzoek geeft inzicht.
  • Balans in het darmmicrobioom, een gezonde leefstijl samen met de juiste voeding en eventueel aanvullende supplementen verkleinen de kans op een ontsteking in het maagdarmkanaal