Zoetstoffen en het effect op het microbioom
Er zijn diverse synthetische zoetstoffen verkrijgbaar, de zogenaamde NAS (Noncaloric Artificial Sweeteners). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft verschillende NAS-en goedgekeurd zoals acesulfaam kalium (K) (E-950), aspartaam (E-951), cyclamaat (E-952), sacharine (E-954), sucralose (E-955) en neotaam (E -961).
Deze zoetstoffen zouden gezonder zijn dan suiker. Omdat ze geen tot weinig calorieën bevatten, zouden ze niet zorgen voor gewichtstoename, de bloedsuikerspiegel niet verhogen en beter zijn voor de algehele gezondheid.
Effect op het microbioom
Maar is dat wel zo? Diverse studies laten namelijk zien dat deze zoetstoffen een negatief effect hebben op het microbioom, het geheel van levende microben in onze darmen.
Zo zorgen ze voor een toename van Bacteroidetes bacteriën en een afname van Firmicutes bacteriën. Juist bij mensen met PDS en veel diarree worden vaak hoge aantallen Bacteroidetes bacteriën gevonden.
Aspartaam en Acesulfaam-K worden in verband gebracht met een afname van de diversiteit van het microbioom (het aantal soorten verschillende bacteriën). Een afname van de diversiteit wordt in verband gebracht met verschillende darmziekten, maar ook met overgewicht, diabetes en zelfs Alzheimer. En volgens een recente samenvatting van diverse onderzoeken bij mens en dier, is de consumptie van kunstmatige zoetstoffen, waaronder acesulfaam K, aspartaam, sacharine, sucralose, cyclamaat en neotaam, geassocieerd met darmdysbiose, een verschuiving tussen goede en mogelijk ziekteverwekkende bacteriën.
Dit soort synthetische zoetstoffen zijn dus niet zo’n goed idee!
Polyolen
Naast deze synthetische zoetstoffen zijn er ook polyolen.
Polyolen komen van nature voor in sommige soorten fruit, groenten en paddenstoelen.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft verschillende polyolen zoals erythritol (E-968), maltitol (E-965), sorbitol (E-420) en xylitol (E-967) goedgekeurd voor gebruik als zoetstoffen.
Ook deze stoffen hebben effect op ons microbioom, al lijkt dit juist meer een positief effect te zijn!
Zo verlaagt xylitol juist de Bacteroidetes en verhoogt de Firmicutes bacteriën.
Maltitol verhoogt Bifidobacteriën en Lactobacillen, net als lactitol en sorbitol.
Lactitol lijkt ook de groei van de Akkermansia te bevorderen, deze bacterie is betrokken bij het behoud van een gezonde slijmlaag.
Erythritol wordt heel langzaam door de dunne darm opgenomen en 90% wordt onveranderd met de urine uitgescheiden. Er komt dus maar heel weinig van de ingenomen erythritol terecht in de dikke darm en daar lijkt het een positief effect te hebben op het microbioom.
Het is wel goed te beseffen dat het hier om kleine studies gaat, soms zelfs om studies onder muizen of ratten. Het is dus niet eenvoudig om te zeggen of een zoetstof goed of slecht is, al lijken de NAS over het geheel geen positieve effecten te hebben op het microbioom.
Gezonde keuzes
Wil je iets anders gebruiken dan suiker, kies dan voor kokosbloesemsuiker, oerzoet, appelstroop of appelmoes, of erythritol. Deze zijn misschien niet zonder calorieën en zullen wellicht je bloedsuiker iets verhogen, maar zijn wel gezonder voor je darmen.